Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα. Merry Christmas

Το μπλόγκ : "Ο Κρητικός Ταύρος" σας εύχεται "Καλά Χριστούγεννα"
The blog : "The Cretan Bull" wishes you " Merry Christmas"



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ο άγιος Σάββας προστάτης από τους σεισμούς. Savvas the saint who protects against earthquakes

O άγιος Σάββας στην επαρχία Σητείας θεωρείται ο άγιος που προστατεύει από τους σεισμούς γιατί το όνομά του κάνει λογοπαίγνιο με την λέξη σαββάσει που σημαίνει τρέμει. Σάββας-σαββάσει.Υπάρχει η φράση : Η γη σαββάσει (τρέμει).

Η λέξη σαβάσσει  πιστεύεται πως έχει σχέση με το σαβάζω: εορτάζω την εορτή του Βάκχου, του φρυγικού Σαβάζιου  και την θορυβώδη εκστατική λατρεία του.  Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Σαβάζιος είναι γνωστή μία αρχαία ελληνική Θρακική και Φρυγική θεότητα.   
Ο Σαβάζιος ήταν θεός των ιππέων, των νομάδων, της βλαστήσεως και του  σιταριού. Ετυμολογικά, το δεύτερο συνθετικό του ονόματος (-ζιος) προέρχεται από την κοινή ινδοευρωπαϊκή ρίζα Dyeus, από όπου και οι λέξεις «Δίας» και «θεός», το λατινικό deus = θεός, κλπ.. 
Στην κλασική Ελλάδα τον παρομοίαζαν με τον Διόνυσο, αλλά η βάρβαρη και παράξενη λατρεία του δεν είχε πολλούς οπαδούς. Οι πιστοί του χόρευαν κρατώντας ιερά φίδια, ενώ κατά τις νύχτες εόρταζαν τον «μυστικό γάμο» των μυημένων με τον θεό. Το «Λεξικό της Σούδας» γράφει με απόλυτο τρόπο: 
«ο Σαβάζιος... ...είναι το ίδιο με τον Διόνυσο. Απέκτησε αυτήν την επίκληση από τις τελετές προς αυτόν. Γιατί οι βάρβαροι αποκαλούν τη βακχική κραυγή «σαβάζειν», οπότε και κάποιοι από τους `Ελληνες ακολούθησαν και απεκάλεσαν την κραυγή «σαβασμός»... ...Επίσης, ονομάζονταν «σαβοί» τα μέρη που είχαν αφιερωθεί στον Διόνυσο και στις βακχιάζουσές του. Ο Δημοσθένης στον «Υπέρ Κτησιφώντος» λόγο του [τους αναφέρει

St. Savvas in Sitia’s province is believed to be the saint who protects against earthquakes. That’s why in local idiom the verb savvassi which means trembles makes a pun on the name of the saint : Savvas-Savvassi.For the earthquake is the expression : The earth savvassi(trembles)

The word savassi is believed to be related wirh verb savaso: : I celebrate the feast of Bacchus, the Phargic Savasios   and his noisy ecstatic worship


Ο Εγκέλαδος και ο άγιος Σάββας. Engeladus and saint Savvas



SabaziusΣαβάσιος
Εκστατικοί χοροί. Ecstatic dances